Menu


The Freewheelers manoeuvreren tussen vrijheid én vogelvrij

The Freewheelers tijdens hun tijd in SpanjeBand op zoek naar boekingen, projecten en studioklanten

Muziek en vrijheid gaan vaak hand in hand zal je zeggen, maar niets is minder waar. Bas Vossen en zijn echtgenote Ilene McHolland vormen The Freewheelers. Een naam die niet zonder reden gekozen lijkt, want hoe zeer ze vrijheid ambiëren en graag willen spelen, de werkelijkheid blijft anders.  In Nederland mag Ilene namelijk niet werken en haar toekomst is daardoor uiterst onzeker. “Zelfs in Spanje hadden we het beter” , vertellen de twee. Toch zijn ze over de muzikale toekomst vol goede moed.

In Ilene’s paspoort staat een stempel dat ze niet mag werken en dat maakt het leven lastig. Wel speelt ze regelmatig muziek en is ze bij wijze van hobby op het podium te vinden, maar haar plannen zijn grootser. “Een op Amerikaanse leest geschoolde popschool opzetten” , beaamt ze: “Jongeren willen niet de klassieke manier een instrument leren, ze willen samen spelen, in een band zitten.” Door haar opleiding, vergelijkbaar met HBO hier in Nederland, heeft ze de bekwaamheid en de papieren om les hier te geven. “Met speciale aandacht voor de Engelse uitspraak” , lacht ze terwijl er verwijzingen naar steenkolen Engels komen. Maar… Alle mooie plannen en ideeën ten spijt; werken gaat niet. Sterker: het mag niet.

Ze mag dan getrouwd zijn met een Nederlander, maar ook dat maakt geen verschil. Het ironische is dat ‘men’ haar niet in ons land wil vanwege de angst dat ze niet zelfvoorzienend is. En omdat er zodoende geen werk en inkomen is, moeten de twee juist zelfvoorzienend zijn. “We treden op, ik heb een studio, repareer instrumenten en solliciteer me ondertussen rot” , beaamt Bas: “Maar het is toch gek? Hoe moet je zo als muzikant iets opbouwen?” Dat het duo dan ook nog, samen met twee andere bandleden onder de naam The Freewheelers Cello Blues, het genre blues maakt is helemaal dubbelop. Juist dat genre gaat per definitie vaak over het zware leven en dat is symbool voor hoe de twee iedere dag doorkomen.  De aandacht wordt namelijk continue verdeeld tussen touwgetrek om hier in Nederland wél een normaal leven op te kunnen bouwen en het uitbouwen van het muzikantenbestaan.

Anaconda
En dat is lastig. “De dreiging is verstikkend als een Anaconda, het zit altijd in mijn achterhoofd. Het maakt het moeilijk muziek te schrijven, dat zou makkelijker zijn zonder de stress. Soms heb ik het gevoel dat ik klem zit” beaamt Ilene.

Ziek
Sinds een anderhalf jaar zijn de twee terug in Nederland, maar daarvoor speelde ze geruime tijd in Spanje. Een van de reden dat ze Ilene hier niet als Nederlands staatsburger herkend wordt, is omdat er volgens de IND geen bewijs is dat ze een jaar in Spanje hebben gezet. “We hebben daar optredens gehad, er zijn foto’s gemaakt, er is genoeg bewijs” , zucht Bas. “Men vraagt om doktersverklaringen” , vult Ilene aan: “Maar die hebben we niet. Ik heb geen dokter bezocht,  we hebben geen geld om ziek te zijn.”

Ondanks alle ellende zijn de twee duidelijk gelukkig met elkaar en ook muzikaal is de klik er enorm. Bas kan het zich nog goed herinneren: “Ik was in Amsterdam in Bourbon Street toen een vriend naar me toe kwam: “Er is hier een vrouw die je moet ontmoeten” , vertelde hij en dat was Ilene.” Al snel ontstond er een relatie en ook muzikaal pakten de twee het serieus op.  Ze toerden door Amerika, deden Spanje aan om daar te spelen, tot ze in oktober 2012 naar Nederland terugkeerden.

Moeilijk
“In Spanje was er niet veel werk meer, maar de hoofdreden om hier te zijn, is dat mijn ouders hier wonen” , vertelt Bas: “Die zijn al op leeftijd.” Voor Ilene maakt de plek waar ze is weinig uit: “In Amerika heb ik geen familie meer behalve een zoon, maar die leeft zijn eigen leven. Ik had echter nooit gedacht dat het in Nederland moeilijker zou zijn dan in mijn eigen land om te mogen werken en wonen.” Vanuit de studio die het duo in Ooltgensplaat heeft, maken ze regelmatig mooie opnames en daarnaast zijn muzikanten er ook welkom om op te komen nemen. Zowel met zijn tweeën als in de vorm van een vierkoppige band staan The Freewheelers regelmatig op het podum, want als ze muziek maken zijn ze écht even vrij! Informatie en boekingen via www.thefreewheelers.nl.

 

Over de auteur

Robby van der Zande

Robby van der Zande Google Plus

Robby van der Zande is verantwoordelijk voor de West-Point website én de vrijwilligers. Hij schrijft en fotografeert daarnaast regelmatig. 

Check Robby ook op de volgende sociale netwerken:

facebook  linkedin  twitter