Menu


Column Thijs / Frietboer: “Motivatie? Do it yourself!”

  • Geschreven door Frietboer

Frietboer / Thijs van den Bosch schreef een column over motivatie!Zelf ben ik een behoorlijk actieve en productieve muzikant, tenminste tot dat af nam twee a drie jaar geleden. Tijdens mijn project Fiks overleed een grote inspiratiebron en de Godfather of Frietboerism: buurman Henk. Mijn motivatie en inspiratie daalde langzaam en diep en tot een aantal weken terug was mijn motivatie ver te zoeken.  

Maar goed, in mijn beleving / realiteit vertrouw ik op een soort karma, als in wat je uitstraalt komt naar je terug. Het werd tijd voor een positieve mind-switch en dat is aantal weken geleden eindelijk gebeurd met dank aan de huidige Frietboerism crew: Wesley Stroo en Omi EKP. Tijdens het opkrabbelen onderzocht ik wat motivatie voor mij inhoudt als muzikant en creatief initiator. In mijn zoektocht kwam ik een hiphop release tegen die mij nieuwsgierig maakte....

Kymer McGyver
Op vier april 2014 kwam het album van Kymer McGyver – Monarchivaris  op een aantal van mijn timelines voorbij. Vrij recht door zee hiphop beats, raps en scratches. In een korte babbel met Kymer op Facebook vertelde hij dat hij alles zelf had gedaan op dit album behalve de mastering. Dat wil in dit geval zeggen: beats, vocals, scratches, mixing. In mijn ogen heb je hier een grote drive ofwel motivatie nodig. Op 6 mei ging ik bij Kymer op bezoek voor een kennismaking en een aantal vragen over zijn werk. Hij vertelde chronologisch uitgebreid over zijn inspiratiebronnen en werkwijzes.

Do it Yourself
In 2003 begon Kymer met schrijven van teksten, kwam langzaam in contact met verschillende beatmakers, dj's en rappers in omgeving Gilze en Breda. Zelf noemt hij een paar hoogtepunten op: 2009 het album 'Lichaam en Geest', 2010 Breda Barst met de formatie 3rd Dimension en natuurlijk zijn geheel zelfgemaakte album 'Monarchivaris.' En eindelijk laat de multi-skilled muzikant zich uit over een belangrijke beweegreden: “Met samenwerkingen liep ik steeds tegen hetzelfde probleem aan. Ik was tijdens muziek creëren vrij zeker van wat ik wilde, maar dat was regelmatig niet wat anderen wilden. Mijn Motivatie? Do it yourself!”

Door middel van advies vragen en uitleg over sampling, scratchen en beats maken kon hij zijn visie verwezenlijken. Hij voegt eraan toe dat men vaak in eerste instantie door en met anderen op het juiste pad komt. Ofwel invloed van anderen kan een grote beweegreden zijn voor wat je wilt bereiken. Kymer's plan voor de nabije toekomst: Veel verschillende muziek maken met diverse muzikanten.

Note to one self
Ik vind het tof om te zien dat mensen in mijn scene en omgeving nog zoeken naar wat ze willen creëren en daar de tijd voor nemen. In plaats van het in mijn ogen vaak passief kopiëren van gemiddelde muziek. Bij deze een note to one self en andere muzikanten: Vraag wat je nodig hebt om te doen wat jij wil én neem de tijd om dat te ontwikkelen!