Menu


December Tapes: driedubbel geschenk met tien bands op één CD

De cover van de CD van December TapesGelimiteerd album wordt 13 december in Mezz gepresenteerd
Maar liefst tien bands uit Breda en omgeving zijn er te vinden op het album December Tapes én wie de namen kent, ziet een bijzondere combinatie. Het voornamelijk elektronische There There, dat tevens initiatiefnemer van het project is, het poppy Awash en het harde Windup Space zijn slechts drie van hen. Een op het eerste gezicht vreemde samenstelling, maar de formule van December Tapes zorgt voor één pakkend geheel…

Het idee ontstond al begin 2015, maar het resultaat wordt op zondag 13 december in de Mezz gepresenteerd. Joep Gudde, bandlid van There There en één van de initiators: “Ons belangrijkste doel met het album is de popmuziek in Breda meer belichten. We missen in onze stad de bandjescultuur. Door een project met negen andere bands te organiseren kom je meer naar elkaar toe. Wij doen dat door samen een album te maken, dat is lang niet gedaan meen ik…”

Uitwisselen
Hij is van mening dat muzikanten elkaar niet als concurrent moeten zien, maar kunnen versterken. “Wij hebben bijvoorbeeld als There There een contact in Amsterdam, en Awash misschien in Utrecht. Als wij in de ene stad gespeeld hebben en zij in de andere, dan kan je die gegevens uitwisselen en waardoor je band mogelijk ook verder komt dan nu gebeurt.”

Visitekaartje
De CD December Tapes is daarvoor een prima visitekaartje, al zijn de bands er niet in hun ‘eigen’ stijl te horen, want iedere act speelt één akoestisch nummer. “Zeg maar een december- of wintersfeer en semi-akoestisch. Dat is voor sommige bands wat lastiger te realiseren, maar daarom hebben we ze in juni al over ons plan verteld.”

De band There ThereLiedjesprincipe
Met There There liep het anders, want de bandleden kwamen tot een verrassende conclusie. “Als we de nummers die we normaal spelen uitkleden, dus de elektronica en gitaareffecten weghalen, blijven er hele traditionele nummers over.” Logisch zou je zeggen als ‘het liedje’ als basis dient, maar dat is juist hoe het niet werkt vertelt Joep: “Onze nummers ontstaan niet uit het liedjesprincipe, maar eerder uit een grote jamsessie. Het grappige is dan ook dat, toen we ze voor het eerste akoestische speelde, het ook écht klonk. Dat verraste mij, maar ik vind het eerlijk gezegd wel mindere versies, want het mist de dynamiek die ik juist zo leuk vind.”

Bevriend
Om goed uit de verf te komen op December Tapes, deed There There extra zijn best. Joep lachend: “Omdat we het natuurlijk zelf organiseren, hadden we iets meer de tijd genomen om de boel voor te bereiden en ervoor speciaal een eigen nummer te schrijven.” De andere negen acts werden door de initiatiefnemers benaderd omdat ze er vaker mee op het podium hebben gestaan. Daarbij speelt volgens Joep de muzikaliteit een rol, maar ook het feit dat je elkaar kan vertrouwen. “Je wilt wel écht iets neerzetten.”

Zijn persoonlijke verrassing is het, normaal keiharde, Windup Space. “Een retestrakke rockband, maar wat blijkt? Zanger Menno kan ongelofelijk goed piano spelen en zodoende hebben ze de gitaar voor dit instrument ingeruild. Het nummer is overigens nog wel met bas en drums en dat werkt ontzettend goed!”

De opnames werden gesponsord door de Popcorner en gemasterd door A-Broad, maar aan het project werken diverse partijen mee. De keuze voor de presentatie in de Mezz is ook voor de hand liggend. De volledige opbrengst van de CD’s gaat overigens Jeugdcultuurfonds Breda. Daarmee vindt Joep het album een driedubbel cadeau: “Voor wie het krijgt, voor de muziekscene en voor het goede doel.

Once in a lifetime
De presentatieshow op zondag 13 december om 20.00 is geheel gratis en je moet er zeker bij zijn. “Verwacht enerzijds tien prachtige optredens die akoestisch gespeeld worden door bands die dat misschien nooit meer gaan doen, het is dus ‘once in a lifetime.’  En anderzijds kan je door het album te kopen een heel mooi goed doel steunen. Kortom: een gezellige avond en een hoop muzikanten. Als succes wordt weet ik zeker dat er volgend jaar een tweede CD komt!”

Volgens Joep hebben andere steden inmiddels ook interesse. Bekijk www.decembertapes.nl voor de volledige line-up en alle info over het album. 

 

Over de auteur

Robby van der Zande

Robby van der Zande Google Plus

Robby van der Zande is verantwoordelijk voor de West-Point website én de vrijwilligers. Hij schrijft en fotografeert daarnaast regelmatig. 

Check Robby ook op de volgende sociale netwerken:

facebook  linkedin  twitter

Gerelateerde artikelen x
Nieuws
  • 19-03-2017-00-00
  • Door West-Point

Waylon op tour in Breda

Mezz Breda donderdag 23 maart We kennen hem allemaal: die jonge gast die ons in 2008 allemaal wegblies tijdens Holland’s Got Talent. Met het nummer...

Nieuws
  • 10-03-2017-00-00
  • Door West-Point

Toontje Lager treedt na dertig jaar pauze weer op..

Mezz Breda vrijdag 10 maart Eén van de populairste Nederlandstalige bands van de jaren tachtig staat na meer dan dertig jaar weer op het podium met...

Nieuws
  • 18-12-2016-00-00
  • Door West-Point

3FM Clubhuis met Lucas Hamming

Woensdag 21 december Mezz Breda Ben je van 18 tot en met 24 december in Breda? Kom dan niet alleen naarhet Glazen Huis, maar kom ook een kijkje...

Nieuws
  • 14-06-2016-00-00
  • Door West-Point

Gratis terrasconcertenreeks weer van start

Ze zijn er weer! Elke zondagmiddag gedurende de zomermaanden: een optreden op het terras van Mezz. Een jaarlijks terugkerende reeks concerten om zowel te...

Nieuws
  • 11-06-2016-00-00
  • Door West-Point

Zomerconcerten in Gebouw-T en Mezz

Het wordt vast weer een hele mooie muzikale zomer. Met verspreid in het land allerlei festivals. En natuurlijk, niet te vergeten, de zomerconcerten...