Menu


Limited Edition: “Geen copy van covers, maar wél waarheidsgetrouw"

De band Limited EditionBand komt begin 2016 met EP en is druk op zoek naar optredens

Vanuit een landhuis net over de Nederlands-Belgische grens klinkt muziek. Nee geen salonoptreden van een chique jazzgezelschap, maar de fijne klanken van de strakke poprock band Limited Edition. De groep gebruikt de locatie voor een laatste openbare repetitie voor ze de grotere podia betreden. Gezien de oefenlocatie hoeven ze het voor het geld niet meer te doen…

En daar gaat het ook niet om blijkt na een paar gesprekken met de bandleden. Allen hebben ze een flink muzikaal verleden en in de formatie willen ze elkaar muzikaal scherp houden. De band ontstond eigenlijk per toeval. Drummer Glen Dost: “We zijn begonnen omdat we wilden optreden voor een vijftigjarig feest. Daar was het plan lekkere eigen muziek te spelen en om dat te kunnen, besloten we iedere zondag te repeteren.” De show zou eenmalig zijn, maar zoals het zo vaak gaat liep het geheel anders. Glen lachend: “We vonden het zonde om te stoppen nadat we er zoveel energie in hadden gestoken, dus besloten verder te gaan.”

Gaaf
De leden wilden niet alleen verder spelen, maar ook de band sterker neerzetten. Daarvoor werd onder andere zangeres Sas Bouma aangetrokken. “Via een advertentie op muzikantenbank” , vertelt ze: “Er waren wat wisselingen in de wacht geweest en ik meldde me aan. De auditienummers waren meteen al zo gaaf!” De zangeres, met jarenlange ervaring in bands en musicals, voelde zich meteen thuis in de groep.

Waarheidsgetrouw
De muziekkeuze bestaat uit bekende nummers, zonder de dertien in een dozijn nummers uit te buiten. Herkenbaarheid staat bij het repertoire voorop, maar de groep kopieert de nummers niet één op één. “Maar wel waarheidsgetrouw” , bevestigt Glen: “Zodat het zeker een herkenning oproept. Het is fijn dat ik, als drummer, eigenlijk over de mensen heen kijk. Dan zie je meteen dat ze de muziek kennen!” Volgens hem is er ruimte voor improvisatie, maar zijn de studioversies van een nummer altijd leidend.

Prachtige dissonant
Muzikaal moet het op alle vlakken strak zijn. De band repeteert niet alleen als complete formatie, maar ook de zang komt regelmatig bij elkaar voor een losse oefensessie waarbij ook de backing vocals aansluiten. Bovendien ventileren de bandleden op een positieve manier wat niet lekker loopt. Marc: “Nederlanders zijn sowieso al scherp in wat ze tegen elkaar zeggen. Zo, dat was een prachtige dissonant (valse toon, red.) klinkt het dan bijvoorbeeld.”

Inzichten
Het opnieuw in een band zitten, na jarenlang minder met de muziek bezig te zijn geweest, heeft volgens de frontman ook voordelen. “Toen ik voor de band gevraagd werd dacht ik: “Hoe zit dat met die stem? Doe ‘ie het nog?”” , lacht hij. Dat bleek niet veranderd, maar zijn inzichten wel. “Na tien jaar ben ik minder tevreden, ik wil dat alles écht klopt. Je gooit jezelf niet te grabbel!” Door deze instelling ligt de lat voor de bandleden erg hoog zonder dat het ten koste gaat van de sfeer op het podium.

En zo klinkt, vanuit een Belgisch huis, het Zeeuwse BLOF gespeeld door een voornamelijk Brabantse band. Over variatie gesproken… Limited Edition is drummer Glen Dorst, de vocalisten Sas Bouma en Marc Vergunst, bassist Rob Verwater, toetsenist Jan Martin Monster en gitarist Henny Nix, De band staat 12 maart in de Schorre in Bergen op Zoom en brengt binnenkort een EP uit. Meer info via Facebook.

 

Over de auteur

Robby van der Zande

Robby van der Zande Google Plus

Robby van der Zande is verantwoordelijk voor de West-Point website én de vrijwilligers. Hij schrijft en fotografeert daarnaast regelmatig. 

Check Robby ook op de volgende sociale netwerken:

facebook  linkedin  twitter

Gerelateerde artikelen x
Nieuws
  • 09-03-2016-00-00
  • Door West-Point

Limited Edition: “herkenbare covers, maar alles behalvé cliche”

26 maart, Café de Schorre, gratis entree! Herkenbaar, maar alles behalve cliché, dat is de beste beschrijving voor het repertoire van de coverband...