Menu


Golden Earring - Radar Love

Radar Love kende ook internationaal succesGolden Earring heeft wat met Amerikaanse zangeressen met de achternaam Lee. De oorspronkelijke naam van de groep (Golden Earrings) was de titel van een hit van Peggy Lee en op Radar Love werd de naam van Brenda Lee genoemd: “Brenda Lee is coming on strong..” zingt Barry Hay. Coming On Strong was een Amerikaanse hit voor Brenda in 1968.

Vlak voor Radar Love was Golden Earring op tournee geweest in Engeland, als support act van The Who. Er kwam dan ook een doorbraak voor Golden Earring in Engeland in 1973, toen Radar Love een Britse top-10 hit werd. De single werd ook in de VS een hit waar de band al zo lang op had gewacht. In het voorjaar van 1974 werd Radar Love nummer 13 in de Amerikaanse top 100. Daarmee kwam het aantal hits in de VS in de eerste helft van de jaren zeventig op twaalf. Dat waren nog eens tijden!

Radar Love is in de loop der jaren uitgegroeid tot een echte klassieker. Nog steeds komt Radar Love nog altijd voor in allerlei lijsten en lijstjes van de beste Nederpophits aller tijden. Het succes bleef niet beperkt tot de single. Ook het album Moontan, waar Radar Love op stond, werd, ook in het buitenland, een hit. In de VS bereikte het album zelfs de twintigste plaats van de albumlijst en de band kreeg er een gouden plaat voor. Het was het eerste Nederlandse album dat die kwalificatie in de VS kreeg.

In 1992 werd Radar Love door Bill Clinton gebruikt tijdens de presidentiële voorverkiezingen in de VS. In het beroemde Engelse auto programma ‘Top Gear’ werd Radar Love uitgekozen tot de op één-na-beste autosong allertijden. Het nummer eindigde nipt na ‘Don’t Stop Me Now’ van Queen.

Top 5 van 15 september 1973
1.Radar Love – Golden Earing
2.Rote Rosen – Freddy Breck
3.La Malaguena – Los Angeles
4.Ay No Digas – Chris Montez & Taza
5.My Friend The Wind – Demis Roussos