Menu


The Day That Curly Billy Shot Down Crazy Sam McGee

The Hollies is één van de succesvolste bands ooit-The Hollies hadden pas met hun 21ste Top 40 notering hun eerste nummer 1 hit in Nederland, ruim acht jaar nadat I'm Alive de eerste Hollies hit in de Veronica Top 40 was. De enige andere act die ook pas na 20 hits voor het eerst op nummer 1 stond was Stevie Wonder. The Hollies stonden in Nederland 29 keer genoteerd in de Veronica Top 40.

The Hollies ontstonden in 1962 uit een fusie tussen de bands The Deltas en The Dolphins. De belangrijkste leden van de nieuwe groep waren zangers Alan Clarke en Graham Nash. Beiden waren grote fans van Buddy Holly; daarom werd als naam van de nieuwe band The Hollies gekozen. In 1963 hadden zij de eerste Britse hits. In 1966 en 1967 bereikte de populariteit een hoogtepunt met mega hits als Bus Stop, Stop Stop Stop en Dear Eloise.

In 1968 stapte Graham Nash uit de band. Hij vertrok naar de USA, waar hij met veel succes met David Crosby, Stephen Stills en Neil Young ging werken. Hij werd vervangen door Terry Sylvester. In 1971 hield ook Alan Clarke er meer op. In 1972 gebeurde er een klein wonder: het drie jaar oude Long Cool Woman bereikte de tweede plaats in de Amerikaanse hitparade. De Hollies stonden weer volop in de belangstelling en Alan Clarke keerde terug naar zijn oude liefde. Met nummers als Magic Woman Touch en The Air That I Breath beleefden de Hollies in 1973 en 1974 hun tweede jeugd, waarmee ze vooral succesvol waren in de USA.

In Nederland was The Day That Curly Billy Shot Down Crazy Sam McGee de meest succesvolle hit uit de comeback-periode van de groep. Vreemd genoeg deed de single het internationaal helemaal niet goed, maar in ons land werd het de grootste hit uit de carrière van de Hollies. De groep scoorde hier in de jaren zeventig meer hits dan in de jaren zestig. The Hollies hebben vorig jaar hun vijftig jarig bestaan gevierd met een grote tournee, niet alleen door het Verenigd Koninkrijk, maar ook naar Australië en Nieuw-Zeeland.

De top 5 van 17 november 1973
1.The Day That Curly Billy - Hollies
2.Het Is Weer Voorbij Die Mooie Zomer - Gerard Cox
3.Angie - Rolling Stones
4.Schones Madchen Aus Arcadia - Demis Roussos
5.Photograph - Ringo Starr