Menu


De Eenzame Fietser

Boudewijn de Groot stopt ermeeHoe Sterk Is De Eenzame Fietser Na de domper van Dwingelo volgde de renaissance van de Randstad. Zo omschreef Boudewijn de Groot het album ‘Hoe Sterk Is De Eenzame Fietser’ in het tekstboekje van een later verzamelalbum. Met die domper bedoelde hij de periode rond 1969 waarin Boudewijn op het keerpunt in zijn carrière was gekomen. Hij had gebroken met tekstschrijver Lennaert Nijgh, met wie hij sinds zijn middelbare schooltijd had samengewerkt. Op het platteland van Dwingelo was Boudewijn neergestreken met een nieuwe begeleidingsband, The Tower, met wie hij enkele mislukte Engelstalige plaatopnamen maakte.

Niet veel later besloot Boudewijn te stoppen met muziek maken en trad hij bij platenmaatschappij Phonogram in dienst als producer. Het leek een abrupt einde te zijn van een succesvolle muziekloopbaan. Geïnspireerd door onder meer Jaap Fischer
en Jacques Brel begon Boudewijns carrière rond 1964. Na enkele geflopte singels kwam in 1965 de doorbraak met Een Meisje Van Zestien, een vertaling van Une Enfant De 16 Ans van Charles Aznavour. De Groot werd in de media gebombardeerd tot de Nederlandse Brel en later, na protestsongs als Welterusten Mijnheer De President, als de Nederlandse Bob Dylan. Het was een stempel waar hij niet echt blij mee was, maar hij kon er maar moeilijk van afkomen.

In 1972 werd de relatie met Lennaert Nijgh hersteld en werd gewerkt aan het album Hoe Sterk Is De Eenzame Fietser. Het resultaat van de reünie werd volgens Boudewijn het ‘donkerste en minst begrepen’ album dat hij ooit maakte. Maar wel een enorm succesvol album. Het werd zijn eerste nummer-1-album. Hoogtepunt was het nummer ‘Jimmy’. Later, in januari 2007, kwam hij met het album ‘Lage Landen’ nog een keer op de nummer 1 positie terecht.

Onlangs kondigde De Groot aan op 14 mei 2014 definitief te stoppen met touren. Exact op die dag viert hij dat hij vijftig jaar professioneel als zanger/liedjesschrijver bezig is. De Groot: “Wat er daarna precies gaat gebeuren weet ik zelf ook nog niet. Ik zal liedjes blijven schrijven en zingen, ze zullen meer eigen teksten bevatten, Lennaert zal wat meer naar de
achtergrond verdwijnen, maar natuurlijk niet helemaal uit het zicht en de optredens zullen incidenteler, korter en intiemer worden. Zo zie ik het ongeveer voor me. Hoe ik dat ga invullen, daarover ga ik eens diep nadenken. O ja, ik zou ook een boek willen schrijven. Geen autobiografie, maar fictie. Wie weet gaat me dat een keer lukken - later, als ik groot ben….”

De Album Top 5 van 24 november 1973
1.Hoe Sterk Is De Eenzame Fietser – Boudewijn de Groot
2.Forever And Ever – Demis Roussos
3.Alle 13 Goed 6 – Diversen
4.One Man Show Noord West – Paul van Vliet
5.De Beste Van – Gerard Cox