Menu


Schönes Mädchen Aus Arcadia

1973 was een topjaar voor Demis RoussosDeze keer een boeiend verhaal a la muziekprofessor Leo Blokhuis. Maar nu uit de prachtige uitgave ‘500 nummer 1 hits uit de Top 40’ door ‘de andere muziekprofessor’ Johan van Slooten. Demis Roussos liet met zijn tweede nummer 1 hit duidelijk horen waar zijn roots lagen.

De single ademde een typisch Griekse sfeer, al was de plaat in Duitsland opgenomen en in het Duits gezongen. Met Schönes Mädchen Aus Arcadia sloot Demis een bijzonder succesvol 1973 af: twee nummer 1 hits, één nummer 2 hit en één nummer 3 hit. Na het Engelstalige My Friend The Wind koos Demis voor een Duitstalige single. De single was geschreven en geproduceerd door hetzelfde team dat verantwoordelijk was voor de nummers van Demis’ landgenote Vicky Leandros.

Na het Europese succes van Vicky schreven pa Leandros en Klaus Munro enkele nummers voor Demis, die er veel succes mee had. Goodbye My Love Goodbye, een nummer 3 hit in juni 1973, was de eerste hit voor Demis die door het duo was geschreven. Leo Leandros had in 1980 in Duitsland een hit met zijn eigen uitvoering van het nummer. Voor Klaus Munro was dit zijn tweede en laatste nummer 1 hit. Zijn staat van dienst in Duitsland is nog indrukwekkender. Sinds 1952 heeft hij talloze liedjes geschreven voor theater, film, TV en platen. In Nederland kreeg hij veel bekendheid toen Pierre Kartner enkele van zijn composities vertaalde voor onder meer Corry en de Rekels. Munro’s laatste grote succes als componist was met ‘Mooi Was Die Tijd’ van Corry Konings, dat in 1990 een top 5 hit was.

Roussos had in de eerste helft van de jaren 70 een groot deel van Europa veroverd. Na 1975 probeerde hij door te breken in Groot-Brittannië en de VS. In Engeland lukte dat aardig. In 1975 had hij zijn eerste top 10 hit met Happy To Be On An Island In The Sun. Een jaar later scoorde hij een nummer 1 hit met The Roussos Phenomenon EP. De nummer 1 hit werd gevolgd door de nummer 2 hit When Forever Has Gone. In Nederland had Demis tussen 1974 en 1986 nog acht hits, waaronder 2 nummer 2 noteringen. Dit alles kwam boven op de hits die hij eerder, tussen 1968 en 1973, had met de band Aphrodite’s Child. Waaronder de nummer 1 hit I Want To Live en de nummer twee hit Rain And Tears.

De Top 5 van 1 december 1973
1.Schönes Mädchen Aus Arcadia – Demis Roussos
2.The Day That Curly Billy Shot Down Crazy Sam McGee – Hollies
3.’T Is Weer Voorbij Die Mooie Zomer – Gerard Cox
4.One Way Ticket To Anywhere – Osmonds
5.Photograph – Ringo Starr