Menu


’T Is Weer Voorbij Die Mooie Zomer

Gerard Cox scoorde veertig jaar geleden een mega hitDe zomer was inderdaad allang voorbij toen Gerard Cox zijn nummer 1 hit scoorde met ’t Is Weer Voorbij Die Mooie Zomer. De plaat had er lang over gedaan om de top te bereiken; pas in de tiende week steeg de single naar nummer 1. Daarvoor had Cox zeven weken lang afwisselend op nummer 2 en nummer 3 gestaan.

Cox debuteerde in 1962 op 22 jarige leeftijd in een klein cabaret in Leiden. Van 1966 tot 1968 maakte hij deel uit van het legendarische Lurelei cabaret. Vervolgens ging hij samenwerken met Frank Halsema.

Het eerste resultaat was de theatershow Met Blijdschap Geven Wij U Kennis, die ze samen met Adele Bloemendaal maakten. Cox werkte daarna mee aan verschillende radio-, TV- en theatershows, speelde in een musical en in een serieus toneelstuk. Intussen maakte hij ook nog platen. Zijn eerste single was het merkwaardige Broekje In De Branding. De eerste TOP 40 notering was ‘1948’, een hit in 1972. Zijn knaller kwam 1 jaar later met ’T Is Weer Voorbij Die Mooie Zomer. Het nummer was een bewerking van City Of New Orleans van de Amerikaanse singer-songwriter Steve Goodman. Goodman had er overigens zelf nooit een hit mee, maar Arlo Guthrie bereikte met zijn versie de Amerikaanse Top 20.

Dat ’T Is Weer Voorbij Die Mooie Zomer zo’n grote hit werd, hadden weinig mensen verwacht. In ieder geval Gerards platenmaatschappij CBS niet. In een radio-interview zei Cox in 1988 dat CBS er nauwelijks geld voor over had om de opname te maken. Ondanks dat werd de plaat één van de tien populairste singles uit de jaren zeventig!

Gerard Cox bleef zijn theaterwerk belangrijker vinden dan zijn zangcarrière. Hij speelde in theater- en filmproducties. Van 1994 tot 2009 nam hij de hoofdrol voor zijn rekening van een van de succesvolste Nederlandse TV series ooit: ‘Toen Was Geluk Heel Gewoon’. Van deze serie was hij ook scenarioschrijver.

De Top 5 van 15 december 1973
1.’T Is Weer Voorbij Die Mooie Zomer – Gerard Cox
2.Schönes Mädchen Aus Arcadia – Demis Roussos
3.Johanna – Henk Elsink
4.Harmony – Ray Conniff Singers
5.Juanita – Nick MacKenzie

 

Gerelateerde artikelen x
Lijstje van de week
  • 06-09-2016-00-00
  • Door West-Point

Yellow Submarine

Van de vier Beatles worden John en Paul altijd gezien als de muzikaal meest begaafden. Gitarist George Harrison en drummer Ringo Starr zijn in het...