Menu


I Want To Hold Your Hand

I Want To Hold Your Hand van de Beatles stond vijftig jaar geleden op één‘I Want To Hold Your Hand’ werd eind 1963 uitgebracht als de vijfde single van The Beatles en bereikte in een groot aantal landen de eerste plaats in de hitlijsten. I Want To Hold Your Hand was de eerste single van The Beatles die de eerste plaats haalde in de Billboard Hot 100 in de Verenigde Staten en vormde daarmee de doorbraak van The Beatles in dat land. Het lied is geschreven door John Lennon en Paul McCartney.

In 1963 verhuisde Paul McCartney naar het ouderlijk huis van zijn toenmalige vriendin Jane Asher aan 2 Upper Wimpole Street in Londen. In de kelder van dat huis gaf de moeder van Jane, Margaret Asher, muziekles. In de kelder stond ook een piano en aan die piano schreven Lennon en McCartney samen I Want To Hold Your Hand.

Bij veel nummers van Lennon en McCartney had een van de muzikanten het idee voor het nummer en hielp de ander bij het aanvullen en perfectioneren ervan. Maar sommige nummers, zoals I Want To Hold Your Hand, werden echt gezamenlijk geschreven. Lennon zei hierover in 1980: “We schreven veel songs samen. Ik herinner me dat we samen in de kelder van het huis van Jane Asher aan de piano zaten. We hadden alleen nog maar ‘Oh you-u-u..got that something’. Paul sloeg een akkoord aan, ik draaide me naar hem toe en zei: Dat is het! Doe dat nog eens een keer! In die dagen schreven we een groot aantal nummers op deze manier, one-to-one, eyeball to eyeball”.

I Want To Hold Your Hand werd in één opnamesessie opgenomen op 17 oktober 1963 in de Abbey Road Studios. Dit was de eerste sessie waarbij The Beatles gebruik maakten van een 4 sporenrecorder. Die dag namen The Beatles ook de B-kant van de single, This Boy, op. I Want To Hold Your Hand was samen met She Loves You één van de twee songs die The Beatles in het Duits speelden (Komm, Gib Mir Deine Hand/Sie Liebt Dich). Beide nummers werden door de Luxemburgse musicus Camillo Felgen vertaald in het Duits.

Top 5 Tijd Voor Teenagers (VARA) 1 februari 1964

1.I Want To Hold Your Hand – The Beatles
2.Pour Moi La Vie Va Commencer
3.Maria No Mas – Cliff Richard
4.Nimm Deine Weisse Gitarre – Gert Timmerman
5.This Land Is Your Land – Trini Lopez

 

Gerelateerde artikelen x
Lijstje van de week
  • 06-09-2016-00-00
  • Door West-Point

Yellow Submarine

Van de vier Beatles worden John en Paul altijd gezien als de muzikaal meest begaafden. Gitarist George Harrison en drummer Ringo Starr zijn in het...