Menu


Oudejaarsavond 1973 – Wim Kan

Wim Kan en Corry Vonk staan de eerste plaats veertig jaar terugSinds de jaren vijftig zond de VARA regelmatig speciale oudejaarsconferences uit, die door Kan op de laatste dag van het jaar werden opgevoerd en waarin hij met de hem bekende milde spot het voorbije jaar onder de loep nam. Aan zijn zijde zag het publiek steevast zijn vrouw Corry Vonk en in de meeste conferences bestond de enige muzikale begeleiding uit het pianospel van Ru van Veen. Kan had zeven jaar geen oudejaarsconference gemaakt – de laatste was in 1966 alleen te horen op de radio – toen hij zich in 1973 door de VARA eindelijk liet overhalen om een eindejaarsshow voor TV te maken.

De TV registratie was een dag voor oudejaar opgenomen in Amsterdam. Van de vier voorstellingen die Kan gaf, werd de vierde uiteindelijk gekozen voor de tv uitzending. Dezelfde opname verscheen een paar dagen na de jaarwisseling op plaat, zoals al met eerdere shows van Kan was gebeurd. Met de enorme kijk- en waarderingscijfers van de conference en de gunstige recensie was het niet zo vreemd dat het album binnen de kortste keren naar de eerste plaats van de LP Top 20 steeg en deze positie 6 weken vasthield.

Kan had zijn programma ‘Zuinig over de drempel’ genoemd. Geen loze kreet, want Nederland had in 1973 te maken met de oliecrisis en de daarmee gepaard gaande autoloze zondagen, benzine op de bon en oproepen van de overheid om vooral zuinig met energie om te gaan.
Zuinig over de drempel is de geschiedenis ingegaan als een hoogtepunt in het Nederlandse cabaret. Nog jaren later werden fragmenten uit de show herhaald op televisie en in diverse bloemlezingen over het Nederlandse cabaret zitten onderdelen van het programma. Kan zou na 1973 nog regelmatig oudejaarsshows maken; de shows van 1976 en 1979 bereikten beide de Top 10 van de LP Top 50. Zijn laatste oudejaarsconference maakte Kan in 1982. Deze conference draaide op een teleurstelling uit. De show haalde niet het niveau van de legendarische conferences uit de jaren zeventig en werd neergesabeld in de pers. Driekwart jaar later, op 8 september 1983, overleed Wim Kan, 72 jaar oud. Corry Vonk overleed op 31 januari 1988.

De LP Top 5 van 19 januari 1974

1.Oudejaarsavond 1973 – Wim Kan
2.20 Flashback Greats Of The Sixties – Divers
3.De Beste Van – Gerard Cox
4.Jesus Christ Superstart – Soundtrack
5.Winterhits - Divers