Menu


Dyna-mite en Tigerfeet

Mud volgde zichzelf als nummer 1 opVeruit de populairste Top 40 act van 1974 en 1975 was Mud. De groep had in tien maanden drie nummer 1 en twee nummer 2 hits! Zij waren de exponenten van de teenybopper rage die in het midden van de jaren zeventig de internationale popwereld in zijn greep hield.

Engeland en Amerika waren de grootste leveranciers, met onder meer David Cassidy, The Partridge Family, Bay City Rollers en de Osmonds. Mud, en natuurlijk ook Sweet, waren behoorlijk ‘steviger’ dan de andere teenyboppersterren. En dat was misschien wel de reden waarom ze zo succesvol waren. ‘Dyna-mite’ was de eerste nummer 1 hit voor Mud in Nederland. Het Nederlandse publiek kende Mud al een beetje, omdat de groep in Nederland het voorprogramma had verzorgd voor Gilbert O’Sullivan.

‘Dyna-mite’ van Mud stond voor de derde week op nummer 1 toe Mud met ‘Tigerfeet’ de Top 40 op nummer 11 binnenkwam. Drie weken later nam ‘Tigerfeet’ de eerste plaats over van ‘Dyna-mite’. Dat was nog eens een sterk staaltje! Alleen (natuurlijk) The Beatles hadden eerder zichzelf al eens van de eerste plaats verdreven. Tussen alle records die die groep heeft gevestigd, viel dat nauwelijks op.

De prestatie van Mud leek toch indrukwekkender. ‘Tigerfeet’ was de eerste Britse nummer 1 hit voor de groep en dat was voor de groepsleden een grote verrassing. “We hadden niet gedacht dat het zo’n vaart zou lopen, zeker niet toen we de nieuwe Sweet-single hadden gehoord”, vertelde Ray Stiles destijds. “Toen we die plaat hoorden, dachten we geen schijn van kans te maken”. De dingen pakten anders uit. Die Sweet-single was ‘Teenage Rampage’ en kwam in de Top-40 niet hoger dan nummer 11.

In de jaren tachtig blies zanger Les Gray (1946) Mud nieuw leven in met een verjongde bezetting. Hij was vooral in Nederland, Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk een graag geziene gast op gouwe ouwe-festivals. Door keelkanker en een daarop volgende hartaanval overleed hij op 21 februari 2004 in een Portugees ziekenhuis. Bassist Ray Stiles (1946) maakte vanaf de jaren tachtig deel uit van The Hollies en gitarist Rob Davis (1947) is vanaf die tijd actief als danceproducer. Hij schreef onder andere Can't get you out of my head voor Kylie Minogue. Drummer Dave Mount (1947) heeft zich uit de muziekwereld teruggetrokken. Hij ondernam een zelfmoordpoging en stierf in het ziekenhuis op 2 december 2006.

 

Gerelateerde artikelen x
Nieuws
  • 13-03-2016-00-00
  • Door West-Point

Tien bands tijdens 22e Bergen op Zoomse bluesroute

De organisatoren van de Bergen op Zoomse Bluesroute hebben het dit jaar weer prima voor elkaar. Op tien podia staan even zoveel bands. De...