Menu


Muziek Mozaïek

Wim Sonneveld had vele succesnummersEnkele weken nadat de lp 'Oudejaarsavond 1973' van Wim Kan op nummer 1 in de album top 20 had gestaan, stond er opnieuw een cabaretalbum op de eerste plaats. En ook dit album was er een van een grootheid van het Nederlandse cabaret: Wim Sonneveld. De aanleiding voor deze hoge notering was echter veel triester dan die voor Wim Kan een paar weken eerder.

In februari 1974 reed Sonneveld in zijn auto naar Den Haag toen hij een hartaanval kreeg. Telegraaf-journalist Henk van der Meyden wist op 8 maart nog te melden dat Sonneveld weer herstellende was, maar op het moment waarop de krant van die dag op de mat viel, was Sonneveld al overleden. Sonneveld was een persoonlijke vriend van Willem Duys. Radiomaker Duys besloot zijn zondagochtendprogramma Muziek Mozaïek van 10 maart geheel in het teken te laten zijn van Sonnevelds werk. De uitzending werd zo goed ontvangen, dat besloten werd hem op plaat uit te brengen. Het album steeg moeiteloos naar de eerste plaats van de LP top 20.

Op de hoes van het album schreef Duys hoe de uitzending tot stand kwam: "Toen een journalist me belde en vroeg hoeveel platen ik van Sonneveld zou draaien, besloot ik meteen mijn gehele uurtje aan hem te wijden. Toen de nieuwslezer om tien uur al bezig was wist ik nog steeds niet wat ik even later zou gaan draaien en vertellen. Ik vertrouwde maar op mijn intuïtie. Welnu, het is niet moeilijk gebleken door Sonneveld geïnspireerd te worden".
De opbrengst van de plaat was bestemd voor de Nederlandse Hartstichting. De lp lag een week na Sonnevelds begrafenis in de winkels en stond drie weken later op nummer 1.

Muziek Mozaïek hield het zo'n 35 jaar vol op de AVRO radio. In juli 1999 maakte Willem Duys zijn laatste uitzending. Een beroerte in 1998 had het hem moeilijker gemaakt het programma vol te houden, en in de zomer van 1999 stopte hij met het programma.
De top 5 van 6 april 1974

1.Willem Duys' Muziek Mozaïek 10 maart - Sonneveld/Duys
2.40 Golden Hits - Diverse artiesten
3.The Singles 1969-1973 - Carpenters
4.20 Powerhits - Diverse artiesten
5.Jesus Christ Superstar - Soundtrack

 

Gerelateerde artikelen x
Lijstje van de week
  • 06-09-2016-00-00
  • Door West-Point

Yellow Submarine

Van de vier Beatles worden John en Paul altijd gezien als de muzikaal meest begaafden. Gitarist George Harrison en drummer Ringo Starr zijn in het...