Menu


Meijvis zoekt bestemming tussen smartphone en YOLO door

Overruled is doordacht grappig

Roel staat in de show op een kruispunt, wat symbool is voor zijn levenIn zijn vierde soloprogramma Overruled gaat Roel Meijvis – Nederlands jongste cabaretier – de diepte in. Figuurlijk, en letterlijk. Op 14 maart speelde hij in theater De Kring in Roosendaal, en West-Point was er bij.

Zoals Roel al in een eerder interview aangaf, koos hij dit keer voor het eerst echt een verhaal, een rode draad. Meijvis zoekt in zijn voorstelling naar betekenis, naar een keuze. Niet te filosofisch, maar wel scherp, en altijd met een knipoog.

YOLO-generatie
YOLO (afk. van You Only Live Once), zegt Meijvis al vrij snel, is het te pas en te onpas gebruikte credo van zijn generatie. Te onpas vooral eigenlijk, omdat het weinig meer te maken heeft met iets van je leven maken. Juist in die tijdsgeest, vindt de artiest zich op een kruispunt in zijn bestaan. Je bent 19, je hebt een rijbewijs, maar zo volwassen ben je verder nog niet: waar nu naartoe? Het is een vraag die voor veel van zijn leeftijdsgenoten net zo moeilijk is, en voor veel oudere volwassenen misschien een glimlach van herkenning oproept. Roel worstelt in Overuled met omgaan met anderen, en vooral met omgaan met zichzelf.

Roel Meijvis in zijn elementDichtbij
Roel’s werkt kenmerkt zich door vlotte, subtiele maar niet al te ver doordachte grappen. Als hij echt een statement  maakt is hij scherp, maar het grootste deel van zijn boodschap zit juist tussen die regels. Het decor, de muziek die hij maakt, de verhalen die hij vertelt: ze dragen allemaal bij aan de rode draad in zijn voorstelling. Hij blijft daarbij dichtbij zichzelf: dates, treinreizen, mobiele telefoons, vrienden. Dat maakt zijn werk oprecht, en ook uniek. Laat je echter niet misleiden door deze onderwerpen: tussen de zelfspot en anekdotes door maakt Meijvis erg scherpe observaties. Hij zorgt niet alleen voor een grap, maar plaatst die ook doelgericht.

Doordacht vermaak
De enige minpunten in zijn performance waren wellicht dat hij zich af en toe in zijn eigen verhaal leek te verliezen, waardoor een enkele grap net minder aankwam dan had gekund. Desondanks blijft het talent van de cabaretier overeind, en weet hij ook handig met het publiek te spelen. In anderhalf uur weet hij zo het publiek niet alleen te vermaken, maar ook nog een goed doordacht verhaal voor te zetten. Want die oplossing vindt hij. Ga dat dus zien.
Voor meer informatie over Roel Meijvis en zijn speellijst: http://www.roel-meijvis.nl/

 

Gerelateerde artikelen x
Nieuws
  • 02-12-2017-00-00
  • Door West-Point

Nederlandse rockers uit de jaren ‘60 met Johan Derksen op bezoek in Etten-Leur!

Johan Derksen, de flamboyante televisiepersoonlijkheid, is zeer bekend als voetbalanalist bij RTL. Zijn echte passie is echter muziek. Derksen ging op...

Nieuws
  • 07-04-2016-00-00
  • Door West-Point

'Naspeel' bands steeds populairder

De muziek uit de jaren zestig, zeventig en tachtig is bij een groot publiek populairder dan ooit. En ja, als de originele band niet meer bestaat...

Nieuws
  • 10-02-2016-00-00
  • Door West-Point

Pater Moeskroen staat dertig jaar op de planken

Pater Moeskroen staat tijdens de zomer op festivals en trekt in de winter langs theaters. Dat doet de band al weer ruim dertig jaar. De band...