Menu


Login

De vijf liedjes die het meeste opbrachten

Verrassende nummer 1!

Overal worden lijstjes over bijgehouden, zo ook over welke liedjes het meest geld ooit hebben opgebracht. We besteden in dit artikel aandacht aan de top vijf van deze lijst. Op nummer één kwamen wij een nummer tegen dat wij daar nooit verwacht hadden, sterker nog, dat wij niet eens een plaats hadden gegeven in de top 100 van deze lijst……………


Op de vijfde plaats komen we Unchained Melody tegen. Een song die in 1955 werd geschreven en één van de meest gecoverde songs allertijden werd. De beroemdste versie is die van The Righteous Brothers. De song bracht tot nu toe 29 miljoen dollar op. Op de vierde plaats staat Yesterday van The Beatles. Op het label staat als schrijversduo Lennon & McCartney maar algemeen bekend is dat het nummer volledig door Paul McCartney is geschreven. De opbrengst tot nu toe is 32 miljoen dollar. De song is al meer dan 2000 keer door allerlei muzikanten opgenomen. Op nummer drie treffen we You've Lost That Lovin' Feelin aan. In 1964 geschreven door echtpaar Barry Mann en Cynthia Weil samen met Phil Spector. En ook dit nummer werd aan de top gebracht door The Righteous Brothers. Tot op heden is het de meest op de radio gespeelde song ooit. Irving Berlin schreef in 1940 het meest aansprekende kerstnummer ooit: White Christmas. Beetje ironisch is wel dat Irving Berlin een joodse immigrant uit Rusland was. De beroemdste versie is natuurlijk die van Bing Crosby. Meer dan 100 miljoen exemplaren werden van dit nummer tot dusver verkocht. En de totale opbrengst ligt boven de veertig miljoen dollar. Op nummer één het oudste nummer: Happy Birthday. In 1893 geschreven door de zusjes Hill. In dat jaar hadden ze een liedje nodig voor hun kleuterschool klasje dat tijdens verjaardagen kon worden gezongen. Hondertwintig jaar later staat dit liedje bovenaan het lijstje best verdienende songs ooit. Dit eenvoudige liedje bracht al meer dan 50 miljoen dollar in het laatje. De eigendomsrechten zijn in handen van de Warner Music Group. Elke dag brengt het liedje zo'n 5000 dollar op. Zo kost het bijvoorbeeld 25.000 dollar om het liedje in een tv show te gebruiken. De rechten eindigen in Amerika pas in 2030. In Europa is het liedje sinds 2016 rechtenvrij te gebruiken. Veel plezier met het zingen dus! Als we het 10 jarig West-Point feestje vieren zullen we het liedje zeker en vast gaan zingen. Maar pas op als je het liedje in Amerika, in een wat groter gezelschap zingt, dat gaat je dan namelijk geld kosten…………….

 

Over de auteur

Robby van der Zande

Robby van der Zande Google Plus

Robby van der Zande is verantwoordelijk voor de West-Point website én de vrijwilligers. Hij schrijft en fotografeert daarnaast regelmatig. 

Check Robby ook op de volgende sociale netwerken:

facebook  linkedin  twitter

Welkom op de West-Point site. Door in te loggen kan je het volgende doen:

- Agendapunten toevoegen 
- Artiestenprofielen bijwerken in de artiestendatabase

Wil je een persbericht aanleveren?
Hiervoor hoe je NIET ingelogd te zijn. Mail simpelweg naar redactie@west-point.nl en we proberen het op te pakken. Vergeet niet dit tijdig (3 weken voor het evenement!) te doen. We kunnen géén plaatsing garanderen!