Menu


Het uniekste plaatje aller tijden

  • Geschreven door Peter Uytdehage
Elvis-in-zijn-beginjarenElvis werkte in 1953 als vrachtwagenchauffeur. Regelmatig kwam hij voorbij de Memphis Recording Service, onderdeel van de  legendarische Sun Studio. De studio bood eenieder aan om voor vier dollar twee liedjes op te nemen. Deze liedjes werden op een enkele vinylsingle geperst. Presley besloot op zaterdag 18 juli 1953 vanwege de verjaardag van zijn moeder een plaat op te nemen. Elvis zong de nummers ‘My Happiness’ en ‘That's When Your Heartaches Begin’.

Na de opname kwam Elvis nog geregeld langs voor een praatje en op 4 januari 1954 nam hij nogmaals een single op. Vermoed wordt dat Presley  hoopte op een ontdekking als zanger. Die kwam in de zomer van 1954. Korte tijd later was Elvis de absolute nummer 1 wereldster. In 1988 dook het originele op 18 juli 1953 door Elvis opgenomen plaatje plotsklaps op. Het plaatje was in het bezit van zijn oude schoolvriend Ed Leek. In oktober 1988 vertelde Marion Keisker, die werkzaam was bij de Sun Studio op het moment dat Elvis zijn eerste opname maakte, dat het onomstotelijk zeker was dat dit het allereerste singeltje was.

In een interview vertelde Leek: “Ik gaf Elvis vier dollar voor het maken van zijn eerste plaatje. Pas na twee maanden had Elvis voldoende moed verzameld om zich aan te melden voor een opname. Elvis was op dat moment erg onzeker over zichzelf. Hij was erg blij met het resultaat van de opname. Nadat hij het zijn ouders had laten luisteren liet hij het mij horen. Elvis liet het plaatje bij mij liggen en heeft het nooit terug gevraagd. Ik heb een geweldige tijd beleefd met Elvis. Hij nodigde mij en een aantal vrienden voortdurend uit om optredens van hem bij te wonen. Ik ben trouwens ook in het bezit van het allereerste commerciële plaatje van Elvis, ‘That’s All Right’,  dat uit de persen van Plastic Products tevoorschijn kwam en door Elvis gesigneerd is. Ik heb altijd genoten van mijn souvenirs en mijn herinneringen aan Elvis”.  Leek bracht in april 1989 samen met RCA en Disney de originele opname uit. Hij wilde graag dat het grote publiek ook kon genieten van de eerste twee door  Elvis opgenomen nummers.

Ed Leek, die later een succesvol piloot werd bij TWA en American Airlines, overleed in 2010. Het legendarische eerste plaatje van Elvis is nu in het bezit van de weduwe van Ed Leek, Susan. De historische, emotionele en financiële waarde van het plaatje is enorm. Afgemeten naar wat andere memorabilia van Elvis hebben opgebracht zal het singeltje bij een veiling miljoenen dollars op kunnen brengen………