Menu


De Staatsopera Charkov geeft een Fenomenaal Kerstconcert door Hét Concertkoor

Het concertkoorOm meerdere redenen is het Kerstconcert van Hét Concertkoor op 7 december a.s. in de Gertrudiskerk te Bergen op Zoom een bijzonder concert.
Niet alleen door de samenwerking van het koor met het koor en orkest van het Staats Opera Theater uit Charkov (Oekraïne). Dat voor elkaar krijgen
is op zich al een prestatie van formaat. Het programma van het concert kent echter ook nog een Nederlandse Première! De Mass of Carols (Missa Carolae)
van de Engelse componist James Whitbourn wordt voor het eerst in Nederland uitgevoerd. Deze mis vormt het middendeel van een programma
dat begint met de beroemde Caeciliamis van Charles Gounod en eindigt met het even beroemde als beruchte spektakelstuk van Ludwig van Beethoven:
de Koorfantasie opus 80 voor pianosolist, solisten, koor en orkest.

Naast Hét Concertkoor en het koor en het volledige symfonieorkest uit Charkov werken maar liefst negen vocale solisten aan het concert mee. Prominente solisten zijn daarnaast pianosolist André Telderman (in Beethoven) en organist Toine Jimkes die op het grote Ibach-orgel van de Gertrudiskerk een significante begeleidingsrol heeft in de mis van Whitbourn.
Het geheel staat onder leiding van de bekende Nederlandse dirigent Jeroen Weierink.
Fenomenaal

Fenomenaal
Hét Concertkoor afficheert dit concert als fenomenaal en daar is gezien het aantal uitvoerenden en het programma alle reden toe, met twee grote klassieke werken van beroemde componisten in een volledig symfonische bezetting en met een groot koor! Beide werken zijn spektakelstukken, maar Whitbourn doet daar in zijn Missa Carolae nog een schepje bovenop. De mis is gebaseerd op zes bekende kerstliederen, die het publiek ook mee mag zingen (!), begeleid door trommels en een fluit, zes koperblazers, een klokkenspel en natuurlijk het grote orgel. Het zit er allemaal in, in deze mis en het Kerstconcert van Hét Concertkoor is dit jaar daarom letterlijk en figuurlijk een concert met toeters en bellen,


waarbij de ronkende decibellen je om de oren vliegen. Alleen maar spektakel?
Ja, maar ook intiem spektakel: het solisten-ensemble zingt rondom de mis van Whitbourn twee achtstemmige Carols in bijzondere a cappella arrangementen van Steve Pilkington en het prachtige (eveneens achtstemmige) lied Only in Sleep van de jonge Letse componist Eriks Esenvalds.

Er valt dus veel te genieten op donderdagavond 7 december.
De solisten zijn: Natalya Kraevsky, Bepke Keersmaekers en Linda Vink - sopraan, Charlotte Stoppelenburg en Inez Carsauw - alt, Joris Bosman en Alex Vermeulen - tenor, Joris van Baar en Kris Belligh (bas-bariton). Het Caio Bouwens Slagwerk Ensemble uit Steenbergen verzorgt het uitgebreide slagwerk in de Missa Carolae.

Wie alle muziek van het concert vooraf wil beluisteren, kan dat doen op www.hetconcertkoor.blogspot.nl. Daar staan alle links!

Het kerstconcert begint om 20:00 uur, de Gertrudiskerk is geopend vanaf 19:30. De ingang is aan de Kerkstraat.
Toegangskaarten à € 28,00 zijn te koop bij Boekhandel Quist, Fortuinstraat 24 Bergen op Zoom, online via www.hetconcertkoor.nl , telefonisch op 0164-210112,
bij de koorleden en vóór aanvang van het concert aan de kerk.