Menu


Donovan's Greatest Hits

  • Geschreven door Peter Uytdehage
donovanDonovan Philips Leitch, beter bekend onder de naam Donovan, werd in 1946 geboren in het Schotse Glasgow, maar groeide op in Engeland. Donovan werd zeer populair in de jaren zestig. In die tijd werd hij met zijn aan folk verwante popliedjes beschouwd als ‘het Britse antwoord op Bob Dylan’.  Een ontmoeting tussen hen beiden in 1965 werd vastgelegd in D.A. Pennebakers documentaire Don't Look Back, uitgebracht in 1967. De meeste van Donovans liedjes waren veel optimistischer en naïever dan die van Dylan. Oerhippie Armand omschreef Donovan in die tijd weinig flatteus als ‘het debiele broertje van Dylan’. 

Donovans album ‘Greatest Hits’ is zijn eerste ‘verzamelalbum’. Het werd in januari 1969 uitgebracht in Amerika. De elpee werd wereldwijd uitstekend verkocht en was in alle hitlijsten terug te vinden. In Amerika bereikte het album de vierde positie van de Album-Top-100. ‘Greatest Hits’ blijkt, 43 jaar oud, een tijdloos album te zijn. De elpee bevat 11 nog steeds fantastische songs. De keuze van de nummers is erg ‘slim’ gedaan. Allereerst staan er drie nummers op die niet eerder op een album zijn verschenen (Epistle to Dippy, There Is a Mountain, Laléna). Tophit ‘Sunshine Superman’ staat op het album in een langere versie dan het origineel. En dan verschijnen ook nog eens de meeste van de nummers voor het eerst in stereo. Zodat de trouwe Donovan fans die een aantal nummers al wel op single zou hebben gekocht niet om de aanschaf van dit album heen kon.

Het aantal hits dat Donovan wereldwijd ‘scoorde’ in de periode 1965-1970 is indrukwekkend, vele muzikanten zouden graag tekenen voor 1 grote hit. Donovan had er maar liefst 12!: Catch The Wind, Colours, Universal Soldier, Sunshine Superman, Mellow Yellow, There’s A Mountain, Jennifer Juniper, Hurdy Gurdy Man, Laléna, Atlantis (nummer 1 in Nederland), Barabajagal en Riki Tiki Tavi. Na een kort huwelijk met Enid Stulberger trouwde Donovan in 1970 met zijn (nog steeds) grote liefde Linda Lawrence, de ex van Rolling Stone Brian Jones. Donovan is de stief- en adoptievader van hun zoon Julian Brian Jones. Begin jaren zeventig trok Donovan zich terug uit het openbare leven, wel bracht hij nog een aantal albums uit zoals ‘Essence to Essence’. Zo nu en dan treedt hij ook nog op. Op 17 oktober 2011 verzorgde hij samen met Buffy Sainte-Marie en Roger Cook een indrukwekkend optreden voor de camera’s van de BBC.