Menu


Oudenbossche The Goblins slechts drie jaar als band actief

  • Geschreven door West-Point

The Goblins lieten zich door The Beatles inspirerenBij het snuffelen in de platenbakken van de Roosendaalse Kringloper kwamen we een singletje tegen van een bandje dat we niet kenden: The Goblins. Bleek het een band uit de jaren zestig te zijn uit Oudenbosch. Het West-Brabants Rock 'n Roll archief bood uitkomst. Hier stond de nodige informatie over The Goblins. De band werd door Joseph (Jef) Korsmit werd opgericht en had sinds het begin gitarist Jan Dekkers in haar gelederden. Oprichter Joseph was de vader van Boudewijn en Alexander. Boudewijn Korsmit begon in 1963 als gitarist bij The Rocking Screamers. Beide broertjes speelden daarnaast samen in The Ghost Skiffle Group. De kleine Alexander op de theekistbas. Ze doen mee aan een aantal talentenjachten en Alexander Korsmit kan zich nog herinneren dat op een van die avonden Sandra Reemer en The Tielman Brothers als gasten aanwezig waren.

Drummer
De eerste drummer van deze Goblins (= aardmannetjes, afgeleid van het mythische figuurtje de Golem) was Eddie van der Blij. Na het vertrek van Eddie kwam Alexander achter het drumstel te zitten en kwamen ook de uit Standdaarbuiten afkomstige Marno de Jong en Jos van Merode bij de band. Vader Korsmit werd hun eerste manager. Door hem werd het Indo zangeresje Lucie Beynon bij de Goblins gehaald. Hij zorgde voor optredens door heel Nederland en België. Later volgde Joop Looijmans Korsmit op als manager.

Plaat
The Goblins timmerden aan de weg en stonden onder andere in het voorprogramma van The Outsiders. In 1967 werd een single opgenomen door Gaby Dirne uit Breda in zijn opnamestudio in het voormalig seminarie. De plaat, 'We Like The Rain', werd door RCA uitgebracht. Het singlehoesje laat zien dat The Goblins beïnvloed waren door The Beatles. Niet alleen door de typisch Beatleske pose maar ook omdat alle leden een veelknopig militair jasje dragen.

Wegens studie van de broers Korsmit werd de groep ontbonden. Alexander Korsmit ging studeren aan de Bredase kunstacademie St.Joost. Aan het eind van de 1960-er jaren kreeg hij van Dré Rombouts, de manager van The Heralds in Breda, het verzoek om als drummer bij de band te komen. Dit was al ver in kannen en kruiken en er werd zelfs al een foto van deze bezetting gemaakt door de Bredase fotograaf Rob van Tongeren, maar op het laatste moment heeft vader Korsmit er een stokje voor gestoken. Marno de Jong is later met zijn brommer dodelijk verongelukt (aangereden door een militaire 3-tonner).