Menu


Grenzeloos: Disco Ensemble

In Grenzeloos kijken West-Point vrijwilligers buiten de West-Brabantse grenzen om talent dat aandacht moet krijgen onder de aandacht te brengen. Er zijn namelijk zoveel ruwe diamanten die best eens in de schijnwerpers mogen staan. Jeroen Siep belicht deze keer Disco Ensemble.

Disco Ensemble is een van de beste bewaarde geheimen van FinlandJarenlang waren ze het best bewaarde geheim van Finland, en sinds die tijd is er eigenlijk niet veel veranderd. De mannen van Disco Ensemble hebben al 5 albums vol eigenzinnige post-punk op hun repertoire staan. Toch speelt de band wanneer zij Nederland aandoen voor het luttele bedrag van 7 euro in een klein café of de bovenste (kleinere) zaal van Paradiso of 013. Aan de andere kant hebben ze op Sziget op het grote hoofdpodium gespeeld, al dan niet voor een handjevol mensen. Vorig jaar namen ze ons Neerlandse trots Death Letters mee op tour en plots waren de zalen een stuk voller. Dat neemt niet weg dat ze alsnog wel een stijging in populariteit kunnen gebruiken, vandaar dat zij het onderwerp van de rubriek van deze week.

Historie tot Nu toe
Zo rond het begin van de 21e eeuw was er eens een tweetal uit het klein dorpje Ulvila dateen band begon. Een fan kwam naar hun show en ondanks dat hij als gitarist kwam, is Miikka Koivisto tot op vandaag de dag de zanger van DisCo, want zo heetten ze nog in die tijd. Met z’n drieën verhuisden ze naar de Finse hoofdstad Helsinki om te studeren en een bassist te vinden. Al gauw verworven ze wat aandacht in de club scene en met de low-fi opgenomen EP’s Memory Three Sec en Ghosttown Effect.  Natuurlijk komt het buitenlandse succes pas om de hoek kijken wanneer je een compleet album uitbrengt en landelijke overwinningen ook in de rest van Europa te boek komen te staan. Viper Ethics deed precies dit voor de band in 2003 en het balletje was aan het rollen.

Nederland lijkt altijd ver weg voor bands uit het Noorden maar toch bracht hun 2e en grootste albumsucces tot aan dat moment ze wel naar de kleine zaal van Paradiso, Amsterdam. First Aid Kit staat dan ook vol met topknallers die sindsdien niet meer van hun setlist weg te denken zijn. We Might Fall Apart bleek zelfs de ideale opener van iedere set sinds dat moment. Het nummer zuigt je gelijk in de wereld van Disco Ensemble en barst na de synth-intro los in het geluid dat zij voor zichzelf hebben uitgevonden. Finland staat over het algemeen bekend vanwege de metal en niet zozeer vanwege de Post-Punk die deze heren in huis hebben.

Het was dan ook rond deze dat ik op de hoogte kwam van de kunde van Disco Ensemble. Het is dan meestal nog maar de vraag of zo’n bandje vaak in de buurt aan spelen toekomt, gelukkig is dat bij de Finnen zeker het geval. In 2008 kon ik ze dan ook op Pukkelpop (Hasselt) en Reeperbahn Festival (Hamburg) aanschouwen met een hoop nummers van hun 3e album ‘Magic Recoveries’. Dit album zette de lijn door die ze aan aanhielden en opent groots met de gelijk genaamde openingstrack. Ook Ekko Utrecht en Paradiso Amsterdam werden na het festivalseizoen nog aangedaan om de Nederlandse fans dat jaar te verblijden.

Nieuwe wegen
Hun optreden op Sziget was waarschijnlijk één van de grootste buitenlandse podia waar ze ooit gespeeld hebben. Helaas was het te vroeg op de dag om meer dan een handjevol echte Disco Ensemble fans aan te trekken. In 2010 word het 4e album ‘The Island of Disco Ensemble’ uitgebracht met prachtig artwork en een gelikt cd-hoesje. Ook bij dit album is de openingstrack indrukwekkend te noemen, Bay of Biscay laat je tevens ook duidelijk de nieuwe ingeslagen weg proeven.  So Cold laat zien dat er nog steeds flink gerockt word op de nieuwere albums. Opnieuw voor het luttele bedrag van 7 euro kon je Disco Ensemble bewonderen in Amsterdam en Nijmegen. Ondanks dat er een aantal van mijn favoriete nummers geschrapt werd, was de show opnieuw gedenkwaardig. Een band die live nooit teleurstelt kom je voor zo’n prijs weinig tegen.

De cd Warriors gaat weer in de richting van het oudere geluid van de band en rockt er op de meeste nummers in een rap tempo op los. Nummers als I’ve Seen The Future en Spade Is The Anti-Heart zijn superstrak opgenomen en zijn duidelijk van een rockband van formaat. Death Letters gaan mee op tour en ook de 013 in Tilburg wordt dit keer plat gespeeld ondanks dat het hoofdprogramma vast zat in de file en eigenlijk vanuit de bus het podium op moest. Disco Ensemble klinkt professioneler dan ooit tevoren en dit kan alleen nog maar beter worden naar het schijnt.

Eigen Ervaringen en Aanspreekbaarheid
De term ‘down-to-earth’ komt niet uit Scandinavië maar is op veel bands daar vandaan wel toepassing. Meestal zijn ze bescheiden en gemakkelijk aanspreekbaar na een show en dat jij naar hun show komt en nog even een babbeltje komt maken vinden ze net zo leuk als een regionaal bandje hier. Het dankbare ‘bid-gebaar’ wat zanger/toetsenist Miikka maakt na een show spreekt naar mijn mening dan ook boekdelen. Want zo is het nu eenmaal, succes bestaat door de liefhebbers en hoe goed je muziek ook is, er moet wel ergens in de wereld animo voor zijn.

Links:
Officiëel: http://discoensemble.com 
Facebook: https://www.facebook.com/discoensemble
Youtube: http://www.youtube.com/user/DiscoEnsembleTV 


Trivia:
Disco Ensemble heeft twee linkshandige gitaristen.
‘We Might Fall Apart’ zit in de playlist van Fifa 2000!
Het titelnummer van hun derde album staat in Itunes verkeerd gespeld: Macig Recoveries ipv Magic Recoveries