Menu


Postuum op nummer één

Een aantal artiesten had na overlijden een grote hit

Sam Cooke moest lang wachten op zijn eerste nummer 1 hit in NederlandAls een artiest overlijdt treden er allerlei mechanismes in werking. Bekende artiesten die overlijden krijgen plotsklaps erg veel aandacht in de media. De Wereld Draait Door nodigt een aantal mensen uit die iets vertellen over de betrokken artiest, het NOS journaal besteedt kort aandacht aan betreffende artiest, aan het eind van de avond wordt een, oud, tv programma over de overleden artiest uitgezonden.

Hit
Als een muzikant overlijdt wordt een aantal van zijn uitgebrachte songs regelmatig op de radio gedraaid. Het komt ook voor dat één of meerdere van zijn of haar oude hits in een keer hoog scoort in de Top 2000. Mooi voorbeeld hiervan is de hit 'Ben Ik Te Min' van Armand. Armand overleed vorig jaar op 19 november. Een maand later steeg zijn legendarische hit meer dan 1000 plaatsen in de Top 2000. Toen André Hazes in 2004 overleed kwam zijn hit 'Zij Gelooft In Mij' korte tijd later op de nummer 1 positie terecht van de Veronica Top 40.

Sam Cooke
Dit overkwam ook Herman Brood. Kort na zijn overlijden scoorde hij een nummer 1 hit met My Way. Sam Cooke moest wat langer wachten voordat hij postuum een nummer 1 hit scoorde. Cooke werd op 11 december 1964 in een hotel in Los Angeles doodgeschoten. Op 24 mei 1986 (ruim 21 jaar na zijn overlijden) bereikte Wonderful World, een nummer daterend uit 1959, de eerste plaats van de Veronica Top 40. Het nummer werd overigens opnieuw een hit door het gebruik in een Levi's reclame. Jackie Wilson had bijna drie jaar na zijn overlijden (21 januari 1984) postuum een nummer 1 hit met Reet Petite.

 

Gerelateerde artikelen x
Nieuws
  • 25-09-2016-00-00
  • Door West-Point

Armand in het middelpunt tijdens kunstmanifestatie

Kunsten Onder 1 Dak zaterdag 1 en zondag 2 oktober gratis te bezoeken Aan de manifestatie Kunsten Onder 1 Dak doen meer dan zestig kunstenaars mee, er...