Menu


Chuck Berry inspireerde velen

Vader van de Rock ‘n Roll

Muzikale grootmeester Chuck BerryVorig jaar, bij de viering van zijn negentigste verjaardag, kondigde Chuck Berry aan dat hij in 2017 een nieuw album zou presenteren dat ‘Chuck’ zou gaan heten. Dat album gaat zeer waarschijnlijk eind van dit jaar uitgebracht worden. Chuck zal het zelf niet meer mee maken.

Beste songwriter
Berry was de belangrijkste tekstschrijver van het rock-'n'-roll tijdperk. Het toonaangevende muziektijdschrift Rolling Stone zette Berry in 2015 op de vierde plaats van beste songwriters aller tijden. En terecht.
Berry's eerste hit Maybellene (1955) is een van de eerste rock-'n-rollnummers. Daarna volgde een reeks van hits die grote popklassiekers werden en na al die jaren hun glans hebben behouden en nog steeds jonge muzikanten weten te inspireren. Met nummers als Roll Over Beethoven, Rock And Roll Music, Johnny B. Goode, Nadine, Sweet Little Sixteen, Little Queenie, Carol, My Ding-A-Ling, No Particular Place To Go en Reelin’& Rockin’.
In de sixties werden veel van zijn hits gecoverd door de grootsten der groten. Zoals Rolling Stones, Beatles, Electric Light Orchestra, Jimi Hendrix en Elvis. Met name de Rolling Stones waren enorme Berry fans. In later jaren traden een aantal van de Stones leden samen met Berry op.

Vernieuwend
Chuck Berry was een geniale componist en evenzeer een geniale gitaarspeler. Zijn gitaarspel was vernieuwend en werd later, in de jaren zestig, door vele popmuzikanten geïmiteerd.
Berry was niet de gemakkelijkste man in de omgang. Als hij voor een optreden werd geboekt reisde hij met zijn gitaar naar dat optreden. Liet zich met een taxi ophalen van het vliegveld. Kwam liefst zo kort mogelijk voor het optreden aan. Verwachtte dat er een band klaar stond waar hij nog nooit mee had gerepeteerd. Begon vervolgens onverwacht te spelen met veelal een band die wanhopig probeerde mee te spelen. En dan slaagde hij er toch bijna altijd in weergaloze optredens te verzorgen. Berry: bij leven al meer dan vijftig jaar een legende, en dat zal hij nog lang blijven…………..

 

Gerelateerde artikelen x
Overige artikelen
  • 30-03-2017-00-00
  • Door West-Point

Chuck Berry inspireerde velen

Vader van de Rock ‘n Roll Vorig jaar, bij de viering van zijn negentigste verjaardag, kondigde Chuck Berry aan dat hij in 2017 een nieuw album zou...